Ruoveden kunta on perustettu vuonna 1865. Pitäjän historiaan liittyy kuitenkin monenlaisia vaiheita ennen perustamista. Ruovesi erotettiin Suur-Pirkkalasta 1500-luvulla. Tämän jälkeen mm. Ähtäri, Virrat ja Vilppula on erotettu Ruovedestä. Ruovesi on ollut myös punakaartin taistelujen näyttämönä 1900-luvun alussa. Ruovedellä on noin 5100 asukasta.

Tyypillisiä maisemia ovat miljoonia vuosia sitten syntyneet jyrkkärantaiset järvet, pitkittäisharjut ja Siikanevan soidensuojelualue. Helvetinjärven kansallispuiston erämaa- ja metsäalueet ovat läntisen Suomen jylhimpiä.

Ruovesi on toiminut innoittajana mm. J.L. Runebergille, joka tuli Ritoniemen kartanoon Ruoveden keskustaan kotiopettajaksi vuonna 1825. Vänrikki Stoolin esikuvan katsotaan asuneen Ritoniemessä yhtäaikaa Runebergin kanssa. Myös Akseli Gallen-Kallela rakennutti itseljeen ateljeen Ruovedelle. Siellä valmistuivat mm. kuuluisat Kalevala-maalaukset ja puupiirrokset.

Ruovedellä järjestetään joka heinäkuu Noitakäräjät-tapahtuma. Jo 40 kertaa järjestetyn tapahtuman aikana voi osallistua mm. ohjelmalliselle käräjätorille, vuoden noidan valintaan sekä muihin oheistapahtumiin.

www.ruovesi.fi